Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć nazwa warmińskie dzyndzałki może kojarzyć się różnie, chodzi tu o pewien rodzaj pierogów. Potrawa ta pochodzi z Warmii i Mazur, gdzie przeszczepiona została przez przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Stąd warmińskie dzyndzałki wyglądem i smakiem przypominają kołduny a okraszane są zwykle skrzeczkami, czyli skwarkami lub duszoną cebulą. Warmińskie dzyndzałki często są utożsamiane z dzyndzałkami z hreczką, czyli kaszą gryczaną. Są to jednak dwie różne potrawy. Te warmińskie mają bardziej szlachetne, wołowe nadzienie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Mięso wołowe wymieszaj z mielonym boczkiem lub słoniną, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Dodaj przyprawy i zagnieć wszystko na jednorodną masę.
Pora na ciasto. Mąkę zmieszaj z solą, dodaj jajko i olej, zagniataj wszystko stopniowo dodając wodę. Gładkie i wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj cieniutko ciasto i wykrawaj z niego krążki. Do każdego krążka nakładaj łyżeczkę farszu, zegnij na pół i zlep ze sobą brzegi.
Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj około 10 minut od wypłynięcia. Dzyndzałki warmińskie możesz podawać z okrasą z boczku i cebuli. Dobrze smakują również podsmażane lub w rosole.