Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć nazwa warmińskie dzyndzałki może kojarzyć się różnie, chodzi tu o pewien rodzaj pierogów. Potrawa ta pochodzi z Warmii i Mazur, gdzie przeszczepiona została przez przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Stąd warmińskie dzyndzałki wyglądem i smakiem przypominają kołduny a okraszane są zwykle skrzeczkami, czyli skwarkami lub duszoną cebulą. Warmińskie dzyndzałki często są utożsamiane z dzyndzałkami z hreczką, czyli kaszą gryczaną. Są to jednak dwie różne potrawy. Te warmińskie mają bardziej szlachetne, wołowe nadzienie.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 115
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31274
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 410
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 115
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31274
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 410
Składniki
Mięso wołowe wymieszaj z mielonym boczkiem lub słoniną, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Dodaj przyprawy i zagnieć wszystko na jednorodną masę.
Pora na ciasto. Mąkę zmieszaj z solą, dodaj jajko i olej, zagniataj wszystko stopniowo dodając wodę. Gładkie i wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj cieniutko ciasto i wykrawaj z niego krążki. Do każdego krążka nakładaj łyżeczkę farszu, zegnij na pół i zlep ze sobą brzegi.
Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj około 10 minut od wypłynięcia. Dzyndzałki warmińskie możesz podawać z okrasą z boczku i cebuli. Dobrze smakują również podsmażane lub w rosole.