Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Warzywa w cieście drożdżowym"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 156
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 156
Składniki
Farsz: Umyty szpinak przelewamy najpierw gorącą, a potem zimną wodą. Kroimy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Dodajemy zmiażdżony czosnek i sól. Chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę soku z cytryny i dość grubo pokrojoną fetę. Mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Umyte pomidory kroimy na cząstki.
Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia, drożdże, cukier, sól i masło siekamy na stolnicy. Dodajemy jajko, śmietanę i łyżkę zimnej wody. Zagniatamy.
Z rozwałkowanego na grubość 1 cm ciasta wycinamy dwa prostokąty. Układamy w wyłożonych papierem do pieczenia węższych blachach. Na placki wykładamy cząstki pomidorów. Papierem podnosimy lekko brzegi.
Z resztek ciasta toczymy wałeczki, którymi dekorujemy placki w ukośną kratkę. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 180oC do zrumienienia. Posypujemy ziołami, kroimy i podajemy.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji około 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 288 kcal Białko 14 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia