Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wszyscy lubią podroby, ale tę wątróbkę po podkarpacku, panierowaną w bułce tartej i smażonej na głębokim tłuszczu, pokochają wszyscy. Jest delikatnie różowa i miękka w środku, a na zewnątrz chrupiąca i aromatyczna. Musisz spróbować ją jako dania obiadowego, ale także jako przekąski.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3868
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 999
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34233
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3868
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 999
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34233
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
Wątróbki dobrze umyj pod bieżącą wodą i osusz je. Oczyść je z błonek i naczynek. Większe sztuki przekrój na połowy, starając się, by wszystkie miały mniej więcej taką samą wielkość.
Do miski wlej 250 ml maślanki i dodaj wątróbki. Dobrze je wmieszaj do nabiału i wstaw do lodówki na ok. 60 minut.
Rozłóż na blacie trzy głębokie talerze i napełnij je kolejno: pozostałą częścią maślanki, mąką i bułką tartą.
Zamarynowane wątróbki delikatnie ponakłuwaj widelcem – zapobiegnie to pryskaniu podczas smażenia.
Każdy fragment wątróbki obtaczaj najpierw w mące, potem w maślance, a na końcu w bułce tartej, dobrze dociskając. Odkładaj mięso na kratkę do wyschnięcia przez ok. 10 minut.
Na żeliwną patelnię wlej olej na wysokość ok. 2,5 cm. Rozgrzej go na średnim ogniu do temperatury 180 st. Celsjusza. Ostrożnie wrzucaj wątróbki partiami na gorący tłuszcz, uważając, by jednorazowo nie było ich zbyt dużo.
Smaż wątróbki przez ok. 3 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia.
Wyjmuj wątróbki za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na ręcznikach papierowych, by oddały nadmiar tłuszczu. Natychmiast posyp je solą i pieprzem.
Wątróbkę po podkarpacku, panierowaną w bułce, podawaj na ciepło z dodatkiem skrobiowym i surówką lub samodzielnie – na przykład z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu.