Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wszyscy lubią podroby, ale tę wątróbkę po podkarpacku, panierowaną w bułce tartej i smażonej na głębokim tłuszczu, pokochają wszyscy. Jest delikatnie różowa i miękka w środku, a na zewnątrz chrupiąca i aromatyczna. Musisz spróbować ją jako dania obiadowego, ale także jako przekąski.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Wątróbki dobrze umyj pod bieżącą wodą i osusz je. Oczyść je z błonek i naczynek. Większe sztuki przekrój na połowy, starając się, by wszystkie miały mniej więcej taką samą wielkość.
Do miski wlej 250 ml maślanki i dodaj wątróbki. Dobrze je wmieszaj do nabiału i wstaw do lodówki na ok. 60 minut.
Rozłóż na blacie trzy głębokie talerze i napełnij je kolejno: pozostałą częścią maślanki, mąką i bułką tartą.
Zamarynowane wątróbki delikatnie ponakłuwaj widelcem – zapobiegnie to pryskaniu podczas smażenia.
Każdy fragment wątróbki obtaczaj najpierw w mące, potem w maślance, a na końcu w bułce tartej, dobrze dociskając. Odkładaj mięso na kratkę do wyschnięcia przez ok. 10 minut.
Na żeliwną patelnię wlej olej na wysokość ok. 2,5 cm. Rozgrzej go na średnim ogniu do temperatury 180 st. Celsjusza. Ostrożnie wrzucaj wątróbki partiami na gorący tłuszcz, uważając, by jednorazowo nie było ich zbyt dużo.
Smaż wątróbki przez ok. 3 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia.
Wyjmuj wątróbki za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na ręcznikach papierowych, by oddały nadmiar tłuszczu. Natychmiast posyp je solą i pieprzem.
Wątróbkę po podkarpacku, panierowaną w bułce, podawaj na ciepło z dodatkiem skrobiowym i surówką lub samodzielnie – na przykład z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu.