Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-03-2025
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jabłka, posypujemy majerankiem. Rzadziej przyrządzamy ją z grzybami chociaż w tej wersji jest również wyśmienita. Dzisiaj polecamy wątróbkę duszoną z pieczarkami i cebulą z przepisu, który polecił nam znajomy. Jest tak smaczna, że na pewno nie raz będziecie do niej wracać.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22569
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14891
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4678
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44520
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 625
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 642
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22569
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14891
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4678
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44520
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 625
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 642
Składniki
Wątróbkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z żyłek.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki niezbyt cienkie.
Cebulę kroimy w półkrążki lub piórka.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na szklisto cebulę. Dorzucamy do niej pokrojone pieczarki. Całość solimy. Podsmażamy cebulę i grzyby do odparowania płynu.
Na wierzchu układamy wątróbkę. Dusimy ją na pieczarkach i cebuli z jednej strony, aż zmieni kolor. Przewracamy na drugą stronę. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu grubo mielonego lub utłuczonego w moździerzu. Podlewamy dwiema łyżkami wody i przykrywamy patelnię pokrywą.
Dusimy całość pod przykryciem od 3 do 6-7 minut. Jeśli lubimy wątróbkę krwistą trzymamy ją na ogniu krócej, jeśli nie dusimy ją nieco dłużej. Podajemy wątróbkę z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. W takim zestawie lubimy ją najbardziej.
Wątróbka duszona w pieczarkach i cebuli gotowa!