Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-03-2025
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jabłka, posypujemy majerankiem. Rzadziej przyrządzamy ją z grzybami chociaż w tej wersji jest również wyśmienita. Dzisiaj polecamy wątróbkę duszoną z pieczarkami i cebulą z przepisu, który polecił nam znajomy. Jest tak smaczna, że na pewno nie raz będziecie do niej wracać.
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 761
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1586
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 710
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 10405
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 761
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1586
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 710
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 10405
Składniki
Wątróbkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z żyłek.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki niezbyt cienkie.
Cebulę kroimy w półkrążki lub piórka.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na szklisto cebulę. Dorzucamy do niej pokrojone pieczarki. Całość solimy. Podsmażamy cebulę i grzyby do odparowania płynu.
Na wierzchu układamy wątróbkę. Dusimy ją na pieczarkach i cebuli z jednej strony, aż zmieni kolor. Przewracamy na drugą stronę. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu grubo mielonego lub utłuczonego w moździerzu. Podlewamy dwiema łyżkami wody i przykrywamy patelnię pokrywą.
Dusimy całość pod przykryciem od 3 do 6-7 minut. Jeśli lubimy wątróbkę krwistą trzymamy ją na ogniu krócej, jeśli nie dusimy ją nieco dłużej. Podajemy wątróbkę z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. W takim zestawie lubimy ją najbardziej.
Wątróbka duszona w pieczarkach i cebuli gotowa!