Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jabłka, posypujemy majerankiem. Rzadziej przyrządzamy ją z grzybami chociaż w tej wersji jest również wyśmienita. Dzisiaj polecamy wątróbkę duszoną z pieczarkami i cebulą z przepisu, który polecił nam znajomy. Jest tak smaczna, że na pewno nie raz będziecie do niej wracać.
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 175
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6026
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3407
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17812
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 106
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 175
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6026
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3407
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17812
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 106
Składniki
Wątróbkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z żyłek.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki niezbyt cienkie.
Cebulę kroimy w półkrążki lub piórka.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na szklisto cebulę. Dorzucamy do niej pokrojone pieczarki. Całość solimy. Podsmażamy cebulę i grzyby do odparowania płynu.
Na wierzchu układamy wątróbkę. Dusimy ją na pieczarkach i cebuli z jednej strony, aż zmieni kolor. Przewracamy na drugą stronę. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu grubo mielonego lub utłuczonego w moździerzu. Podlewamy dwiema łyżkami wody i przykrywamy patelnię pokrywą.
Dusimy całość pod przykryciem od 3 do 6-7 minut. Jeśli lubimy wątróbkę krwistą trzymamy ją na ogniu krócej, jeśli nie dusimy ją nieco dłużej. Podajemy wątróbkę z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. W takim zestawie lubimy ją najbardziej.
Wątróbka duszona w pieczarkach i cebuli gotowa!