Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wątróbka w zapiekance z ziemniakami i cukinią"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną i masłem. Odstawiamy do ostygnięcia. Umytą cukinię kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Zimne ziemniaki mieszamy z czterema żółtkami, a potem, delikatnie, z pianą ubitą z białek.
Przygotowaną wątróbkę kroimy na plasterki i krótko smażymy na rozgrzanym oleju. Wyjmujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na dno natłuszczonej brytfanny, posypujemy siekaną natką, na której układamy plasterki cukinii.
Wszystko przykrywamy purée ziemniaczanym, posypujemy tartym serem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 599 kcal, Białko: 16,1 g, Tłuszcz: 18 g, Węglowodany: 23 gŹródło: Rewia