Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka jest cennym źródłem białka, ma sporo żelaza, witamin z grupy B, a także duże ilości witaminy A. I choć nie każdy przekonany jest do podrobów, to z pewnością trzeba powiedzieć, że to bardzo odżywcze mięso, a odpowiednio przygotowane smakuje obłędnie! Dzięki moczeniu w mleku uzyskasz efekt niesamowicie delikatnej i mięciutkiej wątróbki. Wątróbka z pieczarkami w kremowym sosie to wyjątkowa propozycja na pyszny i zdrowy weekendowy obiad.
patelnia, nóż, deska do krojenia
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5268
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5268
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Oczyść wątróbkę drobiową z błon i pokrój na większą kostkę. Do miski wlej mleko i zanurz w nim wątróbkę. Wątróbkę w mleku odstaw na 3 godziny.
Po 3 godzinach odlej z wątróbki mleko. Do wątróbki dodaj łyżkę musztardy i wymieszaj.
Pokrój cebulkę w piórka. Na patelnię wrzuć masło i podsmaż pokrojoną cebulę do zeszklenia. Gdy cebulka się zeszkli, dodaj do niej pokrojone w plastry pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem przez 8-10 minut. Następnie dodaj wątróbkę i dopraw do smaku solą, pieprzem, a także dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smaż dodatkowe 2 minuty, mieszając.
Do wątróbki wlej 80 ml wywaru warzywnego i gotuj kilka minut na średnim ogniu. Sos się nieco zredukuje. Następnie dodaj serek mascarpone i gotuj przez kolejnych kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Sprawdź, czy odpowiada ci smak, ewentualnie dodaj jeszcze odrobinę soli lub pieprzu.
Na wierzch posyp zieloną pietruszką.