Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednogarnkowe wegetariańskie danie z ciecierzycy, wzorowane na fasolce po bretońsku
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 17
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 33
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 286
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 17
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 33
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 286
Składniki
Cieciorkę zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na kilka godzin (może być na całą noc). Następnego dnia cieciorkę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy ok godziny (do miękkości) z dodatkiem 3 liści laurowych i 2 ziaren ziela angielskiego. Solimy pod koniec gotowania - ok. łyżeczki soli. W czasie gdy cieciorka się gotuje kroimy wszystkie warzywa w kostkę. W drugim garnku na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pognieciony/pokrojony lub starty czosnek. Smażymy chwilę aż czosnek zacznie pachnieć. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i mieszamy. Smażymy jeszcze chwilkę. Wlewamy wodę i dodajemy pozostałe warzywa oprócz papryki, liście laurowe i ziele angielskie. Solimy i dodajemy wegetę (kostkę rosołową). Wody nie powinno być za dużo, bo danie ma być dość gęste. Gdy warzywa są już prawie miękkie dodajemy soczewicę, estragon i kolendrę (po ok pół łyżeczki). Odcedzamy ugotowaną cieciorkę i dodajemy do warzyw. Uzupełniamy poziom wody. Powinno być jej tyle żeby zakryła wszystkie składniki. Gotujemy całość ok 20 minut - do czasu aż soczewica zacznie się rozpadać. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek (przynajmniej łyżkę) i pieprz do smaku. Ilość przypraw dobieramy indywidualnie do smaku - danie powinno mieć wyraźny smak i być lekko pikantne. Zjadamy na ciepło np. z chlebem.