Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa wersja wegetariańska "kurczaka smażonego w cieście na warzywach"
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1024
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1024
Składniki
Suche kotlety sojowe należy gotować 8 minut w wodzie z kostką rosołową lub wegetą, następnie dobrze je odcedzić i przestudzić. Do jednego pojemniczka plastikowego (zamykanego) wsypać panierkę. Do drugiego wbić jajka i roztrzepać z mąką do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Przestudzone kotlety należy pokroić w kostkę. Po kilka sztuk zanurzać w cieście i szybko przekładać do pojemnika z panierką. Pojemnik szczelnie zamknąć i mocno wstrząsać do uzyskania prawie kulek. Panierowane "mięsko" należy usmażyć na głębokim oleju na złoty kolor, następnie przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Wszystkie warzywa pokroić w paski, trawę cytrynową w plasterki. Wrzucić na dobrze rozgrzany wok lub głęboką patelnie z odrobina oleju sezamowego i smażyć w stylu "stir and fry" podlewając od czasu do czasu sosem sojowym do smaku. Pod koniec, gdy warzywa będą już gotowe dodajemy usmażone "mięsko" i chwilę podsmażamy całość.
Danie podajemy z ryżem i sałatką kimchi lub sałatką z kapusty "a'la z chińczyka" oraz z sosem słodko-ostrym. Z wierzchu można posypać poszatkowaną cebulą dymką lub kiełkami. Smacznego!