Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariańska lazania z dynią

Wegetariańska lazania z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Wegetariańska lazania z dynią"

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 40 dag pieczarek
  • 4-5 pomidorów
  • 60 dag upieczonej dyni (pokrojonej w kostkę)
  • 1 szklanka pomidorów z puszki
  • 30-40 dag startego sera żółtego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (ok. 5 min). Najlepiej robić to partiami, aby makaron się nie skleił.

  2. Cebulę drobno posiekaj. Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórki i pokrój w kostkę.

  3. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Smaż, aż odparuje z nich cały płyn. Dodaj 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  4. Pomidory z puszki duś ok. 10 min. Dodaj pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wystudzone pieczarki wymieszaj z upieczoną dynią.

  5. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Na dnie rozłóż płaty ugotowanego makaronu a na nich pokrojone pomidory, posyp startym serem. Na to ponownie rozłóż makaron, warstwę dyni z pieczarkami, posyp serem. Na to ponownie ułóż makaron, pomidory, ser, makaron, dynię z pieczarkami oraz ser.

  6. Ostatnia warstwa to płaty makaronu posmarowane sosem pomidorowym i posypane startą mozzarellą. Piecz 30-40 min w temperaturze 180°C.

  7. 60 minut. Porcja: 620 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń