Do góry

Dania główne Przepis na:

Wielkanocne placki ziemniaczane

Przepis dnia 2016-03-24
Wielkanocne placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 2159 Ocena: 48011

Dodano:

Odsłon: 20281

A! Takie inne placki...teraz po wielkanocnemu, bo??? Looknijcie ;)

Składniki

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • 100 g serka chrzanowego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki sosu majonezowego z chrzanem
  • sól, pieprz
  • Farsz:
  • 50 g łopatki wp
  • 50 g karkówki wp
  • 50 g boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, ser, chrzan, sos i mąkę, rozprowadzamy na jednolitą masę.

    Mięso mielimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy małe kotleciki.

    Olej rozgrzewamy, układamy przy pomocy łyżki, placki (1 pełna, rozsmarowana), na nią układamy mięso, zalewamy startymi ziemiankami (1 łyżka).

    Smażymy na rumiano z obu stron.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń