Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plyndze są znane w Wielkopolsce jako chrupiące placki ziemniaczane, miękkie w środku, podawane w postaci całego dania. Można je urozmaicać na wiele sposobów. Świetnie smakują z cukrem, kwaśną śmietaną lub konfiturą. Do plyndz możesz dodać sos grzybowy czy też gulasz węgierski.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1135
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5666
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8763
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18174
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1135
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5666
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8763
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18174
Składniki
Placki ziemniaczane, czyli wielkopolskie plyndze, zacznij od przygotowania masy. Ziemniaki obierz, opłucz pod bieżącą wodą. Pozbądź się także skorupy z cebuli i umyj.
Warzywa zetrzyj na tarce o grubych lub małych oczkach, w zależności od tego, czy chcesz aby ziemniaki były mocno wyczuwalne. Alternatywą dla tego rozwiązania jest starcie w mikserze z pomocą odpowiedniej nadstawki. Wtedy warto przekroić ziemniaki i cebule, aby zyskać mniejsze kawałki.
Masę dokładnie odciśnij od powstałej wody. Przelej ją do mniejszej miski i odstaw, nie wylewaj. Dodaj do ziemniaków i cebuli jajko, mąkę pszenną, majeranek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
W odlanej wcześniej wodzie powinna zebrać się na dnie skrobia. Dodaj ją do masy ziemniaczanej. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Nakładaj masę ziemniaczaną łyżką, a następnie smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.