Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieprzowina w piwie"
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4715
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 87
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 107
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 326
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4715
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 87
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 107
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 326
Składniki
Wieprzowinę umyj i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Mięso natrzyj starannie solą, pieprzem oraz kminkiem. Na patelni rozgrzej smalec. Włóż mięso, obsmaż z każdej strony na rumiano. Zdejmij z patelni.
Cebulę obierz, opłucz i osusz. Pokrój w pióra. Włóż na patelnię z tym samym tłuszczem, na którym smażyło się mięso. Przesmaż na złocisty kolor. Dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego, wymieszaj. Całość zalej piwem.
Obsmażone mięso wieprzowe włóż do większego rondla lub garnka z grubym dnem. Zalej piwnym sosem z cebulą. Duś na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości (70-80 min).
Uduszoną wieprzowinę wyjmij. Pokrój w plastry i ułóż na półmisku. Do pozostałego w garnku sosu dodaj pokruszony miąższ z pieczywa (bez skórek). Gotuj razem 10 minut, by sos zgęstniał. Gotowy sos przelej przez sito, dopraw solą oraz pieprzem. Polej wieprzowinę.
Czas ok. 90 min; porcja – 430 kcal, cena 2,80 zł.
Szynka, schab czy łopatka wieprzowa nie potrzebują wielu przypraw. Bardzo jednak pasuje do nich gorczyca. Przed pieczeniem czy duszeniem natrzyj więc mięso solą, pieprzem i musztardą. Odstaw na 2 godziny.
W podobny sposób możesz przyrządzić aromatyczną golonkę.Źródło: Świat kobiety