Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieprzowina w piwie"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 115
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31275
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 410
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 115
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31275
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 410
Składniki
Wieprzowinę umyj i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Mięso natrzyj starannie solą, pieprzem oraz kminkiem. Na patelni rozgrzej smalec. Włóż mięso, obsmaż z każdej strony na rumiano. Zdejmij z patelni.
Cebulę obierz, opłucz i osusz. Pokrój w pióra. Włóż na patelnię z tym samym tłuszczem, na którym smażyło się mięso. Przesmaż na złocisty kolor. Dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego, wymieszaj. Całość zalej piwem.
Obsmażone mięso wieprzowe włóż do większego rondla lub garnka z grubym dnem. Zalej piwnym sosem z cebulą. Duś na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości (70-80 min).
Uduszoną wieprzowinę wyjmij. Pokrój w plastry i ułóż na półmisku. Do pozostałego w garnku sosu dodaj pokruszony miąższ z pieczywa (bez skórek). Gotuj razem 10 minut, by sos zgęstniał. Gotowy sos przelej przez sito, dopraw solą oraz pieprzem. Polej wieprzowinę.
Czas ok. 90 min; porcja – 430 kcal, cena 2,80 zł.
Szynka, schab czy łopatka wieprzowa nie potrzebują wielu przypraw. Bardzo jednak pasuje do nich gorczyca. Przed pieczeniem czy duszeniem natrzyj więc mięso solą, pieprzem i musztardą. Odstaw na 2 godziny.
W podobny sposób możesz przyrządzić aromatyczną golonkę.Źródło: Świat kobiety