Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieżyczki z grzanek z wędliną

Wieżyczki z grzanek z wędliną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Wieżyczki z grzanek z wędliną"

Składniki

  • 8 plasterków baleronu
  • 8 plasterków salami (ew. podsuszanej kiełbasy krakowskiej)
  • 8 plasterków żółtego sera
  • 1 op. rukoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały ogórek sałatkowy. Do grzanek: 12 kromek bułki wrocławskiej
  • 1/4 kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czosnek w łupinkach wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię. Smaż, aż ząbki lekko zbrązowieją. Zdejmij je z patelni, natnij nożem i wyjmij miękkie środki.

  2. Usmażony czosnek utrzyj z masłem. Przypraw je do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz, dodaj trochę suszonych ziół np. tymianku albo bazylii. Kromki bułki posmaruj masełkiem czosnkowym. Ułóż je na blasze. Zrumień w rozgrzanym piekarniku albo na patelni. Warzywa umyj, wytrzyj do sucha. Paprykę oczyść z pestek. Strąk potnij w grubsze paski. Ogórek wraz ze skórką pokrój w plasterki.

  3. Po 3 grzanki przełóż rukolą, papryką, ogórkiem, wędliną oraz żółtym serem. Każdą warstwę dodatkowo możesz posmarować majonezem wymieszanym z jogurtem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń