Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilijne pierogi najczęściej przygotowujemy z kapustą i grzybami. Na Podlasiu robi się je nieco inaczej - w wersji na słodko z makiem, rodzynkami i miodem. Stanowią świetną alternatywę dla makiełek z łazankami. Polane palonym masłem smakują wręcz obłędnie. Przepis na ten specjał pochodzi od znajomej gospodyni z Podlasia.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 526
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22010
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 526
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22010
Składniki
Zacznij od maku. Mak przesyp do miski. Zalej gorącym mlekiem i odstaw na około godzinę do napęcznienia.
Przygotuj ciasto na pierogi. Do miski przesiej mąkę, w środku zrób wgłębienie. Do środka wbij jajko i dodaj szczyptę soli. Do gorącej wody dodaj łyżkę masła, składniki mieszaj do rozpuszczenia, następnie gorącą wodę z roztopionym masłem przelej do miski z mąką. Składniki na ciasto początkowo siekaj nożem Kiedy ciasto trochę przestygnie, zacznij zagniatać je dłońmi. Ciasto na pierogi powinno być gładkie i elastycznie. Gotowe ciasto przykryj miską i odstaw na około 30 minut, żeby odpoczęło.
Napęczniały mak odciśnij z nadmiaru płynu i zmiel go w maszynce razem z rodzynkami. Do masy makowej dodaj miód oraz jedno całe jajko. Składniki wymieszaj.
Ciasto na pierogi podziel na 4 części. Wyciągnij pierwszą część spod miski, przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na cienki placek o grubości około 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Na każdym placuszku połóż po łyżce nadzienia. Pierogi złóż na pół i zlep ze sobą brzegi ciasta. Tak samo postępuj z kolejnymi kawałkami ciasta do momentu wykorzystania całego ciasta lub farszu.
Wigilijne pierogi z Podlasia gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około minutę od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Ugotowane pierogi zahartuj w zimnej wodzie, następnie odcedź i polej przyrumienionym masełkiem.