Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Winny kurczak na warzywach"
Składniki
Garnek rzymski (pozwala przygotowywać potrawy bez tłuszczu) włożyć na 15-20 minut do zimnej wody (przed każdym pieczeniem puste naczynie należy namoczyć w wodzie – przynajmniej przez kwadrans).
Szalotki oczyścić i ewentualnie przeciąć wzdłuż. Marchewki obrać, pokroić w ukośne kawałeczki. Seler obrać, pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, większe sztuki przeciąć na pół. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha. Tuszkę kurczaka umyć, pokroić na 8 części.
Olej wymieszać z solą i pieprzem. Natrzeć tym kurczaka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać go z rozdrobnionymi warzywami i listkami laurowymi.
Warzywa przełożyć do rzymskiego garnka. Na warstwie warzyw ułożyć porcje kurczaka. Zalać białym winem oraz bulionem warzywnym. Garnek rzymski przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 75-90 minut.
Czas przygotowania: około 120 minutŹródło: Życie na gorąco