Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2154
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 175
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2154
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 175
Składniki
Cebulę obrać, drobno posiekać. Na mocno rozgrzanym oleju usmażyć mięso i cebulę ok 7 minut ciągle mieszając. Przyprawić sola i pieprzem. Dodać pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy i liść laurowy. Gotować do zgęstnienia. Przyprawić sola pieprzem, papryką i cukrem. Listek laurowy usunąć.
Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię oczyścić, opłukać, również pokroić w kostkę. Masło rozgrzać, smażyć na nim przygotowane warzywa 3 min na średnim ogniu. Posypać mąką , krótko zasmażyć mieszając. Podlewać porcjami rosołu, mleka i śmietany, Gotować ok 5 min na małym ogniu. Przyprawić sola i pieprzem do smaku.
Małą porcję sosu z warzywami przełożyć na spód żaroodpornego naczynia (30x25 cm). Ułożyć na nim 6 plastrów lasagne. Rozsmarować na nich 1/2 porcji sosu mięsnego. Posmarować sosem z warzywami. Przykryć 6 płatami lasagne. Posmarować pozostałym mięsem i sosem warzywnym. Przykryć resztą płatów lasagne i znów posmarować sosem warzywnym.
Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach równomiernie rozsypać na lasagne
Piec 45 min w temp. 200 st C.
Najlepiej podawać bezpośrednio po upieczeniu.