Do góry

Dania główne Przepis na:

Włoska pizza z szynką parmeńską i rukolą

Włoska pizza z szynką parmeńską i rukolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2796

Dodano:

Odsłon: 961

Dziś przepis na bardzo smaczną pizzę

Składniki

  • Składniki: ( na 2 pizze o średnicy ok 25 cm )
  • Na spód pizzy:
  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych ( 1 saszetka )
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • Na wierzch:
  • ser żółty ok 35 dag
  • szynka parmeńska ( 7 -8 plasterków - tyle jest przeważnie w opakowaniu )
  • rukola
  • kilka pomidorków koktajlowych lub oliwek ( wg uznania )
  • passata pomidorowa czyli po prostu rozdrobnione pomidory ( kupuję gotowa pasattę w butelce. Część wykorzystuję do pizzy, a z re
  • sól, pieprz, mały ząbek czosnku, oregano i bazyli
  • Oliwa z oliwek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Włoska pizza z szynką parmeńską i rukolą

Przygotowanie

  1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ok 50 ml wody. Dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 10 minut )

    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę, a następnie wlewamy wyrośnięty rozczyn. Delikatnie mieszamy składniki. Wlewamy pozostałą część ciepłej wody ( ok 100 ml ) i jeszcze raz mieszamy. Łączymy wszystko w jedno ciasto i wyrabiamy. Jeśli istnieje taka potrzeba podsypujemy delikatnie mąką. Wyrabiać można ciasto w misce lub po połączeniu składników wyłożyć ciasto na stolnicę. Ja robię to w robocie kuchennym. Wyrabiamy ok 10 minut

    Wyrobione ciasto przykrywamy w miseczce ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny

  2. Ser ścieramy ( ja używam mozzarelli z bloku lub innego miękkiego sera, często mieszam dwa rodzaje )

    Nieco ponad pół szklanki passaty pomidorowej doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, bazylią, delikatnie solą i pieprzem

    Po wyrośnięciu ciasto chwilkę wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Formujemy z nich kulki i każdą wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na dwa cienkie placki starając się aby brzegi były nieco grubsze

    Blachy smarujemy oliwą i przekładamy na nie przy pomocy wałka pizze. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia

  3. Po tym czasie pierwszą pizzę smarujemy połową passaty i posypujemy połową sera. Na wierzchu układamy pokrojone pomidorki koktajlowe bądź oliwki

    Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 260 stopni. Piekarnik możemy nagrzać nieco wcześniej. Ja wstawiam ją na niższy poziom piekarnika i piekę na specjalnej funkcji do pizzy ok 7 minut. Jeśli takiej funkcji nie posiadacie to pieczemy na funkcji góra - dół na niższym poziomie. Pizza jest upieczona, gdy ciasto rumieni się przy brzegach i od spodu. Czas pieczenia w różnych piekarnikach może być różny. Obserwujemy ciasto

    Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na wierzch pizzy wykładamy 3 - 4 plasterki szynki parmeńskiej. Plasterki możemy rozerwać na mniejsze części i całość posypujemy obficie rukolą i skrapiamy oliwą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń