Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na bardzo smaczną pizzę
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 121
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 161
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 267
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 121
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 161
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 267
Składniki
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ok 50 ml wody. Dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 10 minut ) Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę, a następnie wlewamy wyrośnięty rozczyn. Delikatnie mieszamy składniki. Wlewamy pozostałą część ciepłej wody ( ok 100 ml ) i jeszcze raz mieszamy. Łączymy wszystko w jedno ciasto i wyrabiamy. Jeśli istnieje taka potrzeba podsypujemy delikatnie mąką. Wyrabiać można ciasto w misce lub po połączeniu składników wyłożyć ciasto na stolnicę. Ja robię to w robocie kuchennym. Wyrabiamy ok 10 minut Wyrobione ciasto przykrywamy w miseczce ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny
Ser ścieramy ( ja używam mozzarelli z bloku lub innego miękkiego sera, często mieszam dwa rodzaje ) Nieco ponad pół szklanki passaty pomidorowej doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, bazylią, delikatnie solą i pieprzem Po wyrośnięciu ciasto chwilkę wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Formujemy z nich kulki i każdą wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na dwa cienkie placki starając się aby brzegi były nieco grubsze Blachy smarujemy oliwą i przekładamy na nie przy pomocy wałka pizze. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia
Po tym czasie pierwszą pizzę smarujemy połową passaty i posypujemy połową sera. Na wierzchu układamy pokrojone pomidorki koktajlowe bądź oliwki Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 260 stopni. Piekarnik możemy nagrzać nieco wcześniej. Ja wstawiam ją na niższy poziom piekarnika i piekę na specjalnej funkcji do pizzy ok 7 minut. Jeśli takiej funkcji nie posiadacie to pieczemy na funkcji góra - dół na niższym poziomie. Pizza jest upieczona, gdy ciasto rumieni się przy brzegach i od spodu. Czas pieczenia w różnych piekarnikach może być różny. Obserwujemy ciasto Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na wierzch pizzy wykładamy 3 - 4 plasterki szynki parmeńskiej. Plasterki możemy rozerwać na mniejsze części i całość posypujemy obficie rukolą i skrapiamy oliwą