Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Włoska zapiekanka makaronowa"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 149
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 149
Składniki
ok. 75 minut
Makaron wrzucić na posolony wrzątek, gotować około 8 minut, odcedzić. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim pieczarki z cebulą. Pod koniec oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie posypać mąką i krótko zasmażyć. Dolać bulion i śmietanę. Mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Jajka wymieszać z 5 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu i energicznie wymieszać.
Cukinię i pomidory pokroić w cienkie plasterki. Połowę makaronu ułożyć na spodzie żaroodpornej formy. Polać 1/4 sosu. Przykryć plasterkami cukinii. Na tym ułożyć pozostały makaron i plasterki pomidorów. Zalać resztą sosu, posypać parmezanem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 45 minut.
Sos pomidorowy podgrzać. Serwować go jako dodatek do zapiekanki. Gotowe danie udekorować pomidorami pokrojonymi w kostkę, sałatą i świeżymi ziołami.Źródło: Życie na gorąco