Do góry

Dania główne Przepis na:

Włoski kapuśniak

Włoski kapuśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Włoski kapuśniak"

Składniki

  • 50 dag wołowiny rosołowej (np. z pręgi)
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 15 dag kaszy pęczak
  • 2 marchewki
  • pół kapusty włoskiej
  • sól
  • mielony czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wołowinę opłucz starannie pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody, posól. Dodaj po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Gotuj na średnim ogniu do miękkości.

  2. W tym samym czasie w osobnym naczyniu ugotuj do miękkości (według przepisu podanego na opakowaniu) kaszę pęczak. Odcedź na sicie. Marchewki obierz, pokrój w kostkę. Kapustę włoską oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj grubo.

  3. Ugotowaną wołowinę wyjmij z wywaru, odłóż do lekkiego przestudzenia, a następnie pokrój na kawałki. Z powrotem wrzuć do zupy. Dodaj pokrojoną marchewkę oraz poszatkowaną kapustę włoską. Gotuj całość jeszcze 10-15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

  4. Na koniec dodaj do zupy ugotowaną kaszę pęczak. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej na talerze. Jeśli chcesz, do każdej porcji możesz dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany.

  5. czas ok. 120 min; porcja – 210 kcal, cena 1,80 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń