Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Włoski kapuśniak"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5358
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5358
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Wołowinę opłucz starannie pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody, posól. Dodaj po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Gotuj na średnim ogniu do miękkości.
W tym samym czasie w osobnym naczyniu ugotuj do miękkości (według przepisu podanego na opakowaniu) kaszę pęczak. Odcedź na sicie. Marchewki obierz, pokrój w kostkę. Kapustę włoską oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj grubo.
Ugotowaną wołowinę wyjmij z wywaru, odłóż do lekkiego przestudzenia, a następnie pokrój na kawałki. Z powrotem wrzuć do zupy. Dodaj pokrojoną marchewkę oraz poszatkowaną kapustę włoską. Gotuj całość jeszcze 10-15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Na koniec dodaj do zupy ugotowaną kaszę pęczak. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej na talerze. Jeśli chcesz, do każdej porcji możesz dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany.
czas ok. 120 min; porcja – 210 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety