Do góry

Dania główne Przepis na:

Włoskie gołąbki z ryżem i pieczarkami

Włoskie gołąbki z ryżem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Włoskie gołąbki z ryżem i pieczarkami"

Składniki

  • Główka włoskiej kapusty
  • kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 torebki ryżu jaśminowego
  • 50 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • łyżeczka wegety
  • sól
  • pieprz
  • wędzona papryka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 120 min • Porcja 330 kcal • Koszt porcji ok. 1,80 zł • Przepis na 20 porcji

  2. Magdalena Sławicka z Dąbrówki

  3. Ryż gotuję, studzę. Z kapusty włoskiej wycinam głąb i całą główkę parzę we wrzątku. Sparzone liście oddzielam od główki.

  4. Mięso mielone mieszam z ryżem, pokrojonymi w plastry pieczarkami i posiekanym czosnkiem. Wbijam jajka, dodaję sól, resztę przypraw i mieszam.

  5. Na liście kapusty nakładam po łyżce farszu i zawijam. Gołąbki wkładam do brytfanny, wyłożonej liśćmi kapusty, zalewam wodą i gotuję ok. 1,5 godz. Gołąbki podaję polane sosem pomidorowym. Danie można mrozić.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń