Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Włoskie ossobuco"
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 46
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 149
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 46
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 149
Składniki
Ossobuco (wł. dosł. kość z dziurą) – to nazwa słynnej włoskiej potrawy z pokrojonej w plastry giczy cielęcej – najpierw obsmażonej, a potem duszonej wraz z warzywami w białym winie. Warzywa z włoszczyzny oczyścić, obrać, opłukać, drobno pokroić. Cebule obrać, posiekać. Rozmaryn i szałwię opłukać, osuszyć, trochę odłożyć do dekoracji, a resztę drobno posiekać. Plastry cielęciny opłukać, osuszyć.
W brytfance mocno rozgrzać olej. Zrumienić na nim mięso – z obu stron. Pod koniec oprószyć pieprzem i solą. Mięso wyjąć, a na tym samym tłuszczu podsmażyć włoszczyznę z cebulą.
Po kilku minutach dołożyć posiekane zioła i koncentrat pomidorowy. Oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Mieszając, dolać 500 ml wody i wino. Dodać pomidory i liść laurowy. Sos doprowadzić do wrzenia. Wrzucić do niego osączoną fasolę z puszki.
Do brytfanki z warzywnym sosem włożyć zrumienione mięso. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 2 godziny. Po wyjęciu z pieca danie przyprawić jeszcze solą i pieprzem. Udekorować ziołami.
Czas przygotowania: około 150 minutŹródło: Życie na gorąco