Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wołowina duszona w winie"
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 110
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 129
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 110
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 129
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 150 minut
Marchew obrać, pokroić w plasterki. Selera obrać, pokroić w grubszą kostkę. Szalotki i czosnek obrać, posiekać. Pomidory naciąć na krzyż u nasady. Włożyć do wrzątku, po chwili wyjąć, przestudzić, polewając zimną wodą. Zdjąć skórkę.
Mięso opłukać, wytrzeć do sucha, posolić, posypać pieprzem. W brytfance rozgrzać olej. Zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron. Dołożyć selera, marchew, czosnek i szalotki. Krótko razem podsmażyć. Podlać czerwonym winem (np. merlotem) i bulionem. Dołożyć koncentrat pomidorowy, pomidory, goździki, listek laurowy oraz tymianek i rozmaryn. Zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem około 2 godzin.
W rondelku zagotować mleko. Wsypać kaszkę kukurydzianą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszając, gotować około 10 minut.
Mięso w winie i warzywach przyprawić do smaku pieprzem i solą. Wołowinę wyjąć, pokroić w plastry, ponownie włożyć do sosu. Mięso w warzywnym sosie podawać z polentą. Udekorować gałązką rozmarynu.Źródło: Życie na gorąco