Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wołowina duszona w winie"
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8015
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 290
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2175
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 692
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8015
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 290
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2175
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 692
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 150 minut
Marchew obrać, pokroić w plasterki. Selera obrać, pokroić w grubszą kostkę. Szalotki i czosnek obrać, posiekać. Pomidory naciąć na krzyż u nasady. Włożyć do wrzątku, po chwili wyjąć, przestudzić, polewając zimną wodą. Zdjąć skórkę.
Mięso opłukać, wytrzeć do sucha, posolić, posypać pieprzem. W brytfance rozgrzać olej. Zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron. Dołożyć selera, marchew, czosnek i szalotki. Krótko razem podsmażyć. Podlać czerwonym winem (np. merlotem) i bulionem. Dołożyć koncentrat pomidorowy, pomidory, goździki, listek laurowy oraz tymianek i rozmaryn. Zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem około 2 godzin.
W rondelku zagotować mleko. Wsypać kaszkę kukurydzianą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszając, gotować około 10 minut.
Mięso w winie i warzywach przyprawić do smaku pieprzem i solą. Wołowinę wyjąć, pokroić w plastry, ponownie włożyć do sosu. Mięso w warzywnym sosie podawać z polentą. Udekorować gałązką rozmarynu.Źródło: Życie na gorąco