Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wołowina w sosie winno-korzennym"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10763
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4818
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9195
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10763
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4818
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9195
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1358
Składniki
Mięso umyj, osusz, pokrój w większą kostkę. Włóż do miski, oprósz solą i pieprzem. Wlej wino, dodaj kawałki cynamonu oraz listki laurowe i obrany, pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko wymieszaj, przykryj i schowaj do lodówki na noc.
Marchewki, pietruszki, ziemniaki oraz cebulki obierz. Pietruszki potnij w kostkę, marchewki na dość duże kawałki (ew. zostaw w całości), a ziemniaki i cebulę na ćwiartki. Boczek pokrój w kosteczkę. Na patelni wysmaż go na chrupiąco. Zdejmij.
Do tłuszczu, który wytopił się z boczku, dodaj masło. Mięso odcedź z marynaty (nie wylewaj jej). Wołowinę usmaż na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Zasyp mąką, wymieszaj, smaż chwilę. Wlej gorący bulion i marynatę. Duś na wolnym ogniu ok. 80 min.
Po tym czasie dołóż przygotowane warzywa, a po 20 minutach śliwki i wysmażony boczek. Gotuj jeszcze 10 min. Gulasz przypraw do smaku. Podawaj z pieczywem.Źródło: Tina