Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na przepyszną wołowinę w stylu azjatyckim (Pracownia smaku Jolanty Klesser)
wok
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2153
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 173
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2153
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 173
Składniki
Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć ze sobą w misce. Mięso pokroić w drobne kawałki i dodać do marynaty, przykryć i odstawić na minimum trzy godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Godzinę przed gotowaniem wyciągnąć wołowinę z lodówki. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni, aż się zrumienią. Przesypać do moździerza i po ostygnięciu rozgnieść na drobne kawałki. Kapustę drobno posiekać (oddzielnie twardą i miękką część), groszek przekroić na pół, cebulę posiekać w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Drobno posiekać mięteę, kolendrę i dymkę. Ugotować makaron, odcedzić i przełożyć do miski. Przygotować wok i wszystkie składniki dania. Wlać dwie łyżki oleju ryżowego na woka i po rozgrzaniu wrzucić kolejno cały czas mieszając: chilli, po chwili białą część kapusty i cebulę. Następnie dwie łyżki sosu i smażyć na dużym ogniu ok. pół minuty. Dodać czosnek i groszek i smażyć około pół minuty. Dodać 2 łyżki sosu i dorzucić wcześniej ugotowany makaron oraz garść orzechów, zieloną część kapusty i dokładnie wymieszać. Wyłączyć gaz pod wokiem, dodać połowę ziół i dokładnie wymieszać. Nałożyć danie na talerze, posypać resztą ziół i orzechami. Na koniec skropić ćwiartką limonki. Dla dodania daniu pikantności można posypać posiekana chilli