Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowy gulasz na ciemnym piwie

Wołowy gulasz na ciemnym piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Wołowy gulasz na ciemnym piwie"

Składniki

  • 1 kg wołowiny gulaszowej (udziec, łopatka)
  • 1 puszka ciemnego piwa
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 l bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyte mięso kroimy w dość dużą kostkę, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem, prószymy mąką. Partiami obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do głębokiego rondla.

  2. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dorzucamy pokrojone w krążki selery i marchewkę. Chwilę smażymy.

  3. Zawartość patelni przekładamy do mięsa. Zalewamy bulionem, dodajemy wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania, po czym wlewamy piwo.

  4. Gulasz wkładamy na 120–130 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki. Krótko obsmażamy na tłuszczu. 30 minut przed końcem pieczenia wrzucamy do gulaszu. Jeśli podczas wypiekania potrawy odparuje zbyt dużo sosu, można dolać trochę wody.

  5. Czas przygotowania 180 minut. Cena porcji około 4 zł

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 156 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 19 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń