Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wykwintne rybne roladki"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5841
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 423
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5841
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 423
Składniki
Włoszczyznę obierz i umyj, imbir oczyść. Cebulę przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni. Włóż przygotowane do litra zimnej wody, dodaj listki laurowe, ziele i czerwony pieprz. Rybę opłucz, włóż do wody. Zagotuj ją, zmniejsz ogień i gotuj rybę w wywarze około 30 minut. Posól. Ryba ma być lekko twarda.
Z kapusty pekińskiej odkrój białą twardą część. 8 liści sparz krótko wrzątkiem i zanurz w zimnej wodzie. Resztę włóż na dno garnka, w którym będziesz dusić gołąbki.
Rybę odcedź, wywaru nie wylewaj. Odłóż ziarenka czerwonego pieprzu. Zimną rybę pokrój ostrym nożem w poprzek na 4 grube paski. Skrop sokiem z cytryny, posyp białym pieprzem. Każdy kawałek zawiń w 2 liście kapusty. Przygotowane gołąbki możesz spiąć wykałaczką lub szpilką do zrazów.
Gołąbki włóż do garnka (na liście kapusty). Podlej wywarem rybnym, tak by sięgał do 1/3 wysokości gołąbków. Duś pod przykryciem ok. 20 minut, obracając przynajmniej raz. Podawaj z kuskusem lub ugotowanym na sypko brązowym ryżem.
Sos pieprzowy
Podgrzej 300 ml śmietanki kremówki. Dopraw solą i paroma kroplami soku z cytryny. Dorzuć wyjęty z wywaru podgotowany czerwony pieprz (lub ziarenka suszonego). Podgrzej na małym ogniu.Źródło: Tina