Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wyśmienite tartaletki z dynią"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 322
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 625
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 322
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 625
Składniki
Do mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę oraz jajko i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 45 minut.
Miąższ dyni pokrój w kostkę. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz pod przykryciem 25 minut w temp. 180° C. Gdy przestygnie, zmiksuj je blenderem na gładki mus.
Schłodzonym ciastem wylep dno i boki foremek. Spody nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 10 minut w temperaturze 180° C. Przestudź.
Mus dyniowy przełóż do miski, dodaj jajka, mleko skondensowane, mascarpone lub twaróg, imbir, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Utrzyj mikserem na gładką masę.
Masę dyniową przełóż do przestudzonych tartaletek. Wstaw ponownie do piekarnika. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180° C.Źródło: Świat i Ludzie