Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wyśmienite tartaletki z dynią"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28652
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28652
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Składniki
Do mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę oraz jajko i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 45 minut.
Miąższ dyni pokrój w kostkę. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz pod przykryciem 25 minut w temp. 180° C. Gdy przestygnie, zmiksuj je blenderem na gładki mus.
Schłodzonym ciastem wylep dno i boki foremek. Spody nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 10 minut w temperaturze 180° C. Przestudź.
Mus dyniowy przełóż do miski, dodaj jajka, mleko skondensowane, mascarpone lub twaróg, imbir, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Utrzyj mikserem na gładką masę.
Masę dyniową przełóż do przestudzonych tartaletek. Wstaw ponownie do piekarnika. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180° C.Źródło: Świat i Ludzie