Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wytrawne ptysie"
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 352
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 284
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 352
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 284
Składniki
W rondlu zagotuj pół szklanki wody z margaryną (lub masłem). Dodaj mąkę i szczyptę soli. Mieszaj, aż ciasto zrobi się gładkie, szkliste i zacznie odstawać od brzegów naczynia. Zdejmij z ognia, przestudź. 2 Do wystudzonego ciasta dodawaj pojedynczo jajka (następne wbijaj, gdy pierwsze się całkowicie wchłonie), mikserem wyrabiaj ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Masę ptysiową przełóż do szprycki cukierniczej lub woreczka foliowego z odciętym rogiem. Wyciskaj na blachę małe porcje ciasta (wielkości orzecha włoskiego).
Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz na złoty kolor ok. 15 minut. W tym czasie oczyść pieczarki (nie musisz ich obierać ze skórki), opłucz je pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku.
Oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Cebule obierz, opłucz, a potem osusz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż. Dodaj pieczarki. Smaż, mieszając, 8 minut. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciepłe ptysie przekrój na połówki, by odparowały. Przed podaniem napełnij farszem z pieczarek i posyp startym żółtym serem.
porcja 1,30 ZŁŹródło: Świat kobiety