Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zabielana grzybowa"
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 59
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37735
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3711
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 59
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37735
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3711
Składniki
Smak i aromat takiej zupy doskonale podkreślą: tymianek, estragon, czosnek, bazylia, natka oraz lubczyk. Świeże lub suszone zioła dodawaj zawsze pod koniec gotowania grzybowej.
Obydwie cebule po obraniu opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i drobno poszatkuj. Kawałek selera obierz, pokrój w kostkę.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozpuść masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekane cebule i seler. Krótko przesmaż.
Rozmrożone grzyby osusz, pokrój w plasterki. Dodaj do warzyw. Oprósz solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku. Duś pod przykryciem około 10 minut.
Wlej gorący bulion warzywny. Dodaj namoczone wcześniej suszone grzyby. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Kilka plasterków grzybów odłóż do dekoracji. Zupę przestudź, zmiksuj na krem.
Krem ponownie podgrzej. Mleko rozmieszaj z mąką. Wlej do zupy, chwilę gotuj, mieszając. Zapraw śmietaną i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Krem rozlej do bulionówek, udekoruj odłożonymi grzybami i tymiankiem.Źródło: Świat kobiety