Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekane kopytka"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 481
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 67
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 481
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 67
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie (możesz też użyć ziemniaków, które pozostały ci z obiadu). Gdy przestygną, przepuść je przez maszynkę lub praskę, wyłóż na stolnicę.
Na środku masy ziemniaczanej zrób niewielkie wgłębienie. Dodaj jajka, 2/3 przesianej mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Podziel na części (z mniejszych części ciasta wygodniej jest robić kopytka) i przełóż do miski.
Na posypanej pozostałą mąką stolnicy z każdej części ciasta utocz wałeczek, lekko spłaszcz go dłonią i ostrym nożem pokrój ukośne kopytka.
Wrzucaj je partiami do posolonego wrzątku. Gotuj 2-3 minuty od momentu, gdy kopytka wypłyną na powierzchnię. Do dania możesz też wykorzystać kopytka ugotowane dzień wcześniej. 5Brokuł oczyść, op łucz, podziel na różyczki, zblanszuj w osolonym wrzątku. Odcedź na sicie. W osobnym naczyniu obgotuj brukselkę (ok. 8 minut). Śmietanę wymieszaj z 2/3 porcji startego sera, solą i pieprzem do smaku.
Kopytka ułóż w naczyniu, posyp 2-3 posiekanymi ząbkami czosnku, obłóż warzywami, zalej sosem, przemieszaj. Posyp resztą sera. Zapiekaj 15 minut w 180 st.
porcja 1,30 złŹródło: Świat kobiety