Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane łazanki

Zapiekane łazanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Zapiekane łazanki"

Składniki

  • 400 g makaronu łazanki
  • 100 g surowego boczku wędzonego
  • 50 g masła
  • 400 g świeżych grzybów leśnych
  • 100 g twardego sera żółtego
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby czyścimy, szybko płuczemy, by nie nasiąkły wodą, małe zostawiamy w całości, większe kroimy.

  2. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na patelni. Dodajemy połowę masła i grzyby. Dusimy pod przykryciem 20 minut.

  3. Łazanki gotujemy na pół miękko. Odcedzamy, przekładamy do miski, mieszamy z grzybami i startym żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Mieszankę wykładamy do lekko natłuszczonego naczynia do zapiekanek, powierzchnię skrapiamy resztą stopionego masła i wstawiamy do gorącego piekarnika na 20 minut, by łazanki się zapiekły. Podajemy na przykład z sałatką warzywną.

  5. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 3,50 zł

  6. Wartość odżywcza jednej porcji: 721 kcal , Białko: 29 g, Tłuszcz: 36 g, Węglowodany: 77 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń