Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekane łazanki"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Grzyby czyścimy, szybko płuczemy, by nie nasiąkły wodą, małe zostawiamy w całości, większe kroimy.
Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na patelni. Dodajemy połowę masła i grzyby. Dusimy pod przykryciem 20 minut.
Łazanki gotujemy na pół miękko. Odcedzamy, przekładamy do miski, mieszamy z grzybami i startym żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszankę wykładamy do lekko natłuszczonego naczynia do zapiekanek, powierzchnię skrapiamy resztą stopionego masła i wstawiamy do gorącego piekarnika na 20 minut, by łazanki się zapiekły. Podajemy na przykład z sałatką warzywną.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 3,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 721 kcal , Białko: 29 g, Tłuszcz: 36 g, Węglowodany: 77 gŹródło: Rewia