Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane naleśniki z pieczarkami i szpinakiem to doskonały pomysł na sycący, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziecie przepis na elastyczne ciasto na naleśniki, obłędny farsz na bazie świeżego szpinaku, pieczarek i ciągnącego się sera mozzarella. Zamiast tradycyjnego podsmażania naleśników na patelni zdecydowałam się na zapieczenie ich w piekarniku. Dzięki temu zaoszczędziłam sporo czasu, a naleśniki zyskały cudowną chrupkość. Obiad palce lizać!
Składniki
Zacznij od przygotowania naleśników. Do miski przesiej mąkę. Dodaj szczyptę soli. Wbij jedno całe jajko. Wlej mleko, wodę i olej. Składniki mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji (bez żadnych grudek).
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor z dwóch stron.
Przygotuj nadzienie do naleśników. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor. Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i przełóż na patelnię. Dodaj szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki farszu podsmażaj do momentu odparowania wody. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą i pieprzem. Dodaj serek śmietankowy i starty ser mozzarella. Składniki wymieszaj.
Naleśniki nadziewaj farszem. Układaj ciasno w naczyniu do zapiekania. Od góry oprósz je startym serem mozzarella.
Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Naleśniki zapiekaj przez około 10 minut (do zarumienienia). Podawaj na ciepło z zestawem sosów.