Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawy sposób na bardziej wykwintne podanie ziemniaków. U mnie ziemniaki fioletowe, ale oczywiście można użyć zwykłych. Danie z francuskiej kuchni POMMES DE TERRE DUCHESSE. Ja podaję swoją lekko odchudzoną wersję.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1501
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231893
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5027
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1501
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231893
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5027
Składniki
Zwykłe obrane ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie do miękkości. W przypadku fioletowych ziemniaków do wody dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy lekko przestygną dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki, wkładamy masę ziemniaczaną i wyciskamy rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zapiekamy około 30 minut w 180 -190 C, lub 20 minut w 200-210 C. Podajemy na ciepło do mięsa i surówek.