Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawy sposób na bardziej wykwintne podanie ziemniaków. U mnie ziemniaki fioletowe, ale oczywiście można użyć zwykłych. Danie z francuskiej kuchni POMMES DE TERRE DUCHESSE. Ja podaję swoją lekko odchudzoną wersję.
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 919
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 222
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 126
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2654
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 919
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 222
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 126
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2654
Składniki
Zwykłe obrane ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie do miękkości. W przypadku fioletowych ziemniaków do wody dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy lekko przestygną dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki, wkładamy masę ziemniaczaną i wyciskamy rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zapiekamy około 30 minut w 180 -190 C, lub 20 minut w 200-210 C. Podajemy na ciepło do mięsa i surówek.