Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane puree zieniaczane

Zapiekane puree zieniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 11177

Dodano:

Odsłon: 356

Ciekawy sposób na bardziej wykwintne podanie ziemniaków. U mnie ziemniaki fioletowe, ale oczywiście można użyć zwykłych. Danie z francuskiej kuchni POMMES DE TERRE DUCHESSE. Ja podaję swoją lekko odchudzoną wersję.

Składniki

  • ziemniaki ok.420 g
  • 1 spore jajko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa ok. 1 łyżeczki
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zwykłe obrane ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie do miękkości. W przypadku fioletowych ziemniaków do wody dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
    Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy lekko przestygną dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
    Do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki, wkładamy masę ziemniaczaną i wyciskamy rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Zapiekamy około 30 minut w 180 -190 C, lub 20 minut w 200-210 C.
    Podajemy na ciepło do mięsa i surówek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń