Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawy sposób na bardziej wykwintne podanie ziemniaków. U mnie ziemniaki fioletowe, ale oczywiście można użyć zwykłych. Danie z francuskiej kuchni POMMES DE TERRE DUCHESSE. Ja podaję swoją lekko odchudzoną wersję.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 355
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11143
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3837
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1324
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 355
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11143
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3837
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1324
Składniki
Zwykłe obrane ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie do miękkości. W przypadku fioletowych ziemniaków do wody dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy lekko przestygną dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki, wkładamy masę ziemniaczaną i wyciskamy rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zapiekamy około 30 minut w 180 -190 C, lub 20 minut w 200-210 C. Podajemy na ciepło do mięsa i surówek.