Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka bolońska to proste i sycące danie pełne smaku pomidorów i topionego sera. Świetnie sprawdzi się jako pożywna obiadokolacja dla całej rodziny, w szczególności dzieci.
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1097
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1097
Składniki
Cebulę, marchewkę i seler drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj warzywa i smaż je do miękkości, przez ok. 5 minut. Dodaj mięso i rozdrobnij je drewnianą łyżką, aż straci surową barwę. Dopraw solą i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż całość przez 1-2 minuty.
Dodaj koncentrat pomidorowy, a następnie pokrojone pomidory, natkę pietruszki i bazylię. Mieszaj do połączenia i gotuj przez ok. 15 minut.
Zwiększ moc palnika do maksymalnej, a następnie dolej wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie wsyp makaron. Zmniejsz ogień do średniego, przykryj garnek i gotuj wszystko przez 10 minut.
Zdejmij całość z ognia i dodaj śmietankę oraz połowę parmezanu. Wymieszaj i przenieś całość do naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozprowadź łyżką.
Posyp całość parmezanem i mozzarellą.
Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu.
Zapiekankę bolońską wyjmij i pozostaw na ok. 5 minut przed krojeniem. Podawaj na ciepło.
Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 3 dni.