Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ryżowa z sezonowymi warzywami, pieczarkami i żółtym serem. Danie jarskie, które może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do mięsa.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 288
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 44
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 71
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 137
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17054
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 360
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 288
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 44
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 71
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 137
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17054
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 360
Składniki
Ryż gotujemy w osolonej wodzie al dente i odsączamy. Cukinie obieramy, przekrawamy wzdłuż, odkrawamy część z nasionami i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu /oleju lub masła/, wrzucamy cukinię, lekko oprószamy solą i podsmażamy przez kilka minut - do czasu aż odparuje wytworzony płyn. Cukinię przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażamy do czasu aż stanie się szklista a następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Podsmażamy ok. 10 min - do czasu aż odparuje wytworzony sos. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę /czerwoną, żółtą i drobno posiekaną papryczkę chili/,podsmażamy ok. 5 min i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę i dodajemy do cukinii i pieczarek Żółty ser ścieramy na tarce. Dodajemy ugotowany ryż i wszystkie składniki zapiekanki doprawiamy do smaku i mieszamy. Naczynie żaroodporne przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i zapiekamy ok. 25 min. Możemy podawać z keczupem.