Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka cukiniowo-paprykowa z ryżem

Zapiekanka cukiniowo-paprykowa z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 511 Ocena: 3794

Dodano:

Odsłon: 486

Zapiekanka ryżowa z sezonowymi warzywami, pieczarkami i żółtym serem. Danie jarskie, które może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do mięsa.

Składniki

  • cukinia 2 szt
  • papryka żółta 2 szt
  • papryka czerwona 2 szt
  • papryczka chili 0,5 szt
  • pieczarki 40 dag
  • cebula 1 szt duża
  • pomidor 4 szt
  • ryż 2 woreczki
  • ser żółty 20 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka cukiniowo-paprykowa z ryżem

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie al dente i odsączamy.
    Cukinie obieramy, przekrawamy wzdłuż, odkrawamy część z nasionami i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu /oleju lub masła/, wrzucamy cukinię, lekko oprószamy solą i podsmażamy przez kilka minut - do czasu aż odparuje wytworzony płyn. Cukinię przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażamy do czasu aż stanie się szklista a następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Podsmażamy ok. 10 min - do czasu aż odparuje wytworzony sos.
    Do pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę /czerwoną, żółtą i drobno posiekaną papryczkę chili/,podsmażamy ok. 5 min i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę i dodajemy do cukinii i pieczarek
    Żółty ser ścieramy na tarce. Dodajemy ugotowany ryż i wszystkie składniki zapiekanki doprawiamy do smaku i mieszamy.
    Naczynie żaroodporne przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i zapiekamy ok. 25 min. Możemy podawać z keczupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń