Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka grzybowa"
Składniki
Makaron (np. karbowane wstążki) ugotuj w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie. Pozostaw do ocieknięcia. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
Kurki rozmroź, osącz, pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory sparz na sicie, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Miąższ posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć pokrojoną cebulę z czosnkiem oraz kurki, przesmaż na złoto.
Dodaj miąższ pomidorowy, chwilę duś razem. Zdejmij z ognia. Grzybki osącz z octowej zalewy. Zioła opłucz, oderwij listki, posiekaj. połącz, wymieszaj z makaronem.
Formę do zapiekania wysmaruj masłem, włóż masę makaronową. Zalej sosem z jajek, mleka i startego sera oraz soli i pieprzu do smaku. Piecz 30 min w 180 st.
czas ok. 60 min; porcja – 560 kcal, cena 4,40 zł
Do zapiekanek świetnie pasuje domowy makaron gryczany. Przyrządzisz go, mieszając po 1/4 kg mąki gryczanej oraz pszennej z jajkiem, szczyptą soli oraz kilkoma łyżkami wody. Zagniecione ciasto rozwałkuj na cienki płat, pokrój w paski i przesusz na stolnicy, a potem ugotuj w osolonym wrzątku.Źródło: Świat kobiety