Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka kalafiorowa z brokułem"
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2705
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 180
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 233
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2705
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 180
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 233
Składniki
Czas ok. 45 min; porcja – 100 kcal, cena 2,10 zł.
Połówkę główki kalafiora oczyść starannie pod bieżącą wodą, a potem podziel na różyczki. Obrane marchewki opłucz, pokrój w ukośne grubsze plasterki. Warzywa wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty. Dodaj oczyszczony i podzielony na różyczki brokuł. Gotuj razem jeszcze 2-3 min.
Ugotowane warzywa (powinny być chrupiące) odlej na sicie, pozostaw do osączenia. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Przełóż warzywa. Boczek pokrój w paski, rozłóż na warzywach. Piecz w 200 st. na złoty kolor (ok. 15 min).
W miseczce wymieszaj 6 łyżek wody z octem winnym oraz solą i pieprzem do smaku. Czerwoną cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj.
Połówkę strąka chili oczyść z nasionek, poszatkuj. Posiekaj umyty i osuszony szczypiorek. Razem z cebulą i chili dodaj do sosu, wymieszaj. Upieczone warzywa rozłóż do salaterek, polej sosem.Źródło: Świat kobiety