Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca smaczna i kolorowa zapiekanka makaronowa z rodzaju "czyściciel lodówki". Idealna na obiad lub kolację na gorąco.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 339
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21846
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 339
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21846
Składniki
Kiełbasę śląską kroimy w plastry i podsmażamy na patelni by była zrumieniona i chrupiąca. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku i odcedzamy. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i blanszujemy 3-4 min. Odcedzamy. Ser feta i paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając przez chwilę przesmażamy tak by stała się szklista.Następnie wlewamy 0,5 szklanki mleka i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Porcjami dolewamy mleko energicznie mieszając do czasu aż sos będzie aksamitny i będzie miał odpowiednią konsystencję /sosu a nie gęstej mazi/ - ja dodałam szklankę mleka ale może wyjść nieco więcej lub mniej /zależy od ilości maki - łyżki mogą mieć różne objętości:)/. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i sokiem z cytryny. Sos dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy ok. 40 min.