Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca smaczna i kolorowa zapiekanka makaronowa z rodzaju "czyściciel lodówki". Idealna na obiad lub kolację na gorąco.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8158
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1173
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9930
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4545
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 578
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8158
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1173
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9930
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4545
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 578
Składniki
Kiełbasę śląską kroimy w plastry i podsmażamy na patelni by była zrumieniona i chrupiąca. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku i odcedzamy. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i blanszujemy 3-4 min. Odcedzamy. Ser feta i paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając przez chwilę przesmażamy tak by stała się szklista.Następnie wlewamy 0,5 szklanki mleka i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Porcjami dolewamy mleko energicznie mieszając do czasu aż sos będzie aksamitny i będzie miał odpowiednią konsystencję /sosu a nie gęstej mazi/ - ja dodałam szklankę mleka ale może wyjść nieco więcej lub mniej /zależy od ilości maki - łyżki mogą mieć różne objętości:)/. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i sokiem z cytryny. Sos dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy ok. 40 min.