Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca smaczna i kolorowa zapiekanka makaronowa z rodzaju "czyściciel lodówki". Idealna na obiad lub kolację na gorąco.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1807
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8374
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253467
Polecam.
Odsłon: 1464
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1807
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8374
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253467
Polecam.
Odsłon: 1464
Składniki
Kiełbasę śląską kroimy w plastry i podsmażamy na patelni by była zrumieniona i chrupiąca. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku i odcedzamy. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i blanszujemy 3-4 min. Odcedzamy. Ser feta i paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając przez chwilę przesmażamy tak by stała się szklista.Następnie wlewamy 0,5 szklanki mleka i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Porcjami dolewamy mleko energicznie mieszając do czasu aż sos będzie aksamitny i będzie miał odpowiednią konsystencję /sosu a nie gęstej mazi/ - ja dodałam szklankę mleka ale może wyjść nieco więcej lub mniej /zależy od ilości maki - łyżki mogą mieć różne objętości:)/. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i sokiem z cytryny. Sos dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy ok. 40 min.