Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka makaronowa z brukselką i fasolką"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 162
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia.
Mrożone warzywa wrzucaj osobno do garnków z osolonym wrzątkiem i krótko obgotuj. Odcedź. Jajka rozkłóć w miseczce. Ser żółty (typu gouda, morski, edamski) zetrzyj na tarce. Dodaj do miseczki z jajkami, wymieszaj.
Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Masę jajeczną dopraw solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego włóż makaron z warzywami, zalej jajkami. Zapiekaj 20 minut w 180 st. Dekoruj czerwonym pieprzem i słonecznikiem.
Gotując brukselkę, pamiętaj, by nie przykrywać naczynia pokrywką. Jest to ważne dla osób, które nie przepadają za intensywnym zapachem tego warzywa. Pokrywka sprawi, że aromat nie będzie mógł się ulotnić. Wtedy i smak, i zapach brukselki zdominują całe danie.Źródło: Świat kobiety