Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka makaronowa z brukselką i fasolką"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia.
Mrożone warzywa wrzucaj osobno do garnków z osolonym wrzątkiem i krótko obgotuj. Odcedź. Jajka rozkłóć w miseczce. Ser żółty (typu gouda, morski, edamski) zetrzyj na tarce. Dodaj do miseczki z jajkami, wymieszaj.
Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Masę jajeczną dopraw solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego włóż makaron z warzywami, zalej jajkami. Zapiekaj 20 minut w 180 st. Dekoruj czerwonym pieprzem i słonecznikiem.
Gotując brukselkę, pamiętaj, by nie przykrywać naczynia pokrywką. Jest to ważne dla osób, które nie przepadają za intensywnym zapachem tego warzywa. Pokrywka sprawi, że aromat nie będzie mógł się ulotnić. Wtedy i smak, i zapach brukselki zdominują całe danie.Źródło: Świat kobiety