Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka makaronowa z brukselką i fasolką"
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37685
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3664
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 29
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37685
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3664
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 29
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia.
Mrożone warzywa wrzucaj osobno do garnków z osolonym wrzątkiem i krótko obgotuj. Odcedź. Jajka rozkłóć w miseczce. Ser żółty (typu gouda, morski, edamski) zetrzyj na tarce. Dodaj do miseczki z jajkami, wymieszaj.
Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Masę jajeczną dopraw solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego włóż makaron z warzywami, zalej jajkami. Zapiekaj 20 minut w 180 st. Dekoruj czerwonym pieprzem i słonecznikiem.
Gotując brukselkę, pamiętaj, by nie przykrywać naczynia pokrywką. Jest to ważne dla osób, które nie przepadają za intensywnym zapachem tego warzywa. Pokrywka sprawi, że aromat nie będzie mógł się ulotnić. Wtedy i smak, i zapach brukselki zdominują całe danie.Źródło: Świat kobiety