Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to niesamowicie proste i szybkie danie, które przyrządzisz z zaledwie kilku składników. Wystarczy ulubiona pasta, mięso oraz aromatyczny sos śmietanowy, który połączy wszystko w jedną, aromatyczną całość. Nie są też potrzebne skomplikowane techniki kulinarne, dzięki czemu przepis jest idealny dla początkujących kucharzy.
Makaron zapiekany może być z niemal dowolnymi dodatkami - warzywnymi czy też mięsnymi. Świetnie komponuje się z sosem beszamelowym, pomidorowym, śmietanowym. W tej wersji użyjesz minimum składników, tworząc proste danie dla całej rodziny. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by dodać też inne produkty, takie jak pieczarki, oliwki czy brokuły, które świetnie pasują do tego przepisu. Jeśli wolisz bardziej włoskie smaki i pomidory, sprawdź też zapiekankę makaronową z mięsem mielonym. Nigdy jednak nie możesz zapomnieć o solidnej porcji startego sera.
Kluczowym składnikiem tej pysznej zapiekanki jest filet drobiowy pokrojony w kostkę. Dlatego to właśnie na jego przygotowaniu trzeba najbardziej się skupić. Przede wszystkim musisz pierś kurczaka pokroić w kawałki wielkości jednego kęsa i zamarynować na co najmniej kilkanaście minut w ulubionych przyprawach. Mogą to być:
W sklepach spożywczych jest też dostępna gotowa przyprawa do kurczaka, której możesz użyć, jeśli zależy ci na czasie. Tak przygotowane składniki zapiekanki podsmaż na rozgrzanym oleju do uzyskania ładnego, złotego koloru. Uważaj, by nie przeciągnąć mięsa, bo stanie się suche i twarde.
W zapiekankach najlepiej sprawdzi się makaron pszenny o zaokrąglonym kształcie, najlepiej z otworami, które zostaną pokryte aromatycznym sosem śmietanowym. Użyj penne, rigatoni, kolanek czy świderków. Do tego typu zapiekanek dodawaj zawsze ugotowany makaron, bo całość jest zbyt gęsta, by pasta mogła prawidłowo zmięknąć. Zawsze jednak gotuj ją al dente, by do końca doszła już w piekarniku, ale nie stała się rozgotowana.
Najprostszy sos śmietanowy zawiera tylko podstawowe przyprawy, jajka i śmietanę. Standardowo stosuje się tę kwaśną o zawartości tłuszczu 18%, ale możesz też poeksperymentować ze słodszą wersją i dodać śmietankę kremówkę. Kawałki kurczaka i makaron należy dobrze wymieszać z mieszaniną, by mięso było całkowicie nią pokryte. Całość przenieś do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego tłuszczem, a na wierzchu oczywiście musi się znaleźć starty żółty ser, choć bardzo dobrze sprawdzi się też ser mozzarella.
Domowa zapiekanka - jak długo piec?
Czas zapiekania wynosi około 20 minut pod przykryciem, by masa jajeczno-śmietanowa się ścięła i utworzyła gęsty, kremowy sos. Następnie należy ściągnąć pokrywkę lub folię aluminiową i kontynuować pieczenie przez kolejne 10 minut lub 5 minut, jeśli masz możliwość uruchomienia funkcji grillowania. Dzięki temu wierzch będzie chrupiący i pięknie złoty.
Połączenie kurczaka i sosu śmietanowego idealnie pasuje także do innych dodatków, w tym warzyw. Danie jest dość delikatne, dlatego warto używać także mało intensywnych produktów, które nie zdominują pozostałych. Tak więc ciekawa będzie zapiekanka makaronowa z brokułami czy porem, ale też zielonym groszkiem czy kukurydzą. Możesz też dodać kurczaka o lekko orientalnej nucie - na przykład z dodatkiem curry czy imbiru. Makaron pszenny warto równie zastąpić pełnoziarnistym czy gryczanym, który doda ciekawego aromatu oraz znacznie więcej błonnika.
Jeśli chcesz zrobić zapiekankę makaronową dla całej rodziny, to ten przepis będzie idealny - prosty, szybki i z wyłącznie podstawowych składników. Wystarczy usmażyć mięso, ugotować makaron i wszystko połączyć pysznym sosem śmietanowym. Danie sprawdzi się też jako syty obiad na dwa lub nawet trzy dni - wystarczy podgrzać je w piekarniku czy kuchence mikrofalowej.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242877
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242877
Składniki
Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przerzucamy na patelnię, powinna się lekko zeszklić. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Mięso przerzucamy na patelnię i podsmażamy na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony.
Do miseczki wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, dodajemy podsmażonego kurczaka. Wlewamy śmietankę z jajkiem i przyprawami.
Zapiekankę makaronową z kurczakiem przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Ser mozzarella ścieramy na tarce. Zapiekankę wyciągamy z piekarnika i posypujemy serem.
Zapiekankę ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem bez przykrywania. Podpiekamy przez kolejne 10 minut.
Zapiekankę makaronową z kurczakiem w sosie śmietanowym podajemy od razu po upieczeniu. Smacznego!