Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po pierwsze brak czasu, po drugie resztki w lodówce, po trzecie „w mojej kuchni nic się nie marnuje”. Tak powstała zapiekanka z szynki.
Składniki
Cebulę posiekałem i podsmażyłem. Szynkę pokroiłem w kostkę (miałem wędzoną). Bulion zagotowałem, dodałem przecier pomidorowy i przyprawy. Do słoiczka z pokrywką wlałem śmietanę, dodałem mąkę i wlałem kilka łyżek zagotowanego bulionu. Wstrząsałem słoikiem aż wszystkie składniki się połączyły i nie było grudek. Wlałem do bulionu.
Na dno naczynia żaroodpornego wysypałem makaron (użyłem świderków) i zalałem gorącym bulionem. Następnie posypałem cebulką i szynką. Wstawiłem do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni. Makaron zagotuje się w rosole podczas pieczenia.
Przed podaniem posypałem żółtym serem (dałem plastry, bo nie miałem innego).