Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka makaronowa z brokułem, tuńczykiem, serem feta, papryką i suszonymi pomidorami. Możemy ja podawać z keczupem lub sosem czosnkowym na obiad lub kolację.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115765
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7882
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2975
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1385
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1245
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115765
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7882
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2975
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1385
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1245
Składniki
Makaron /kolanka, kokardki lub podobny/ gotujemy al dente w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do makaronu 3-4 min. przed końcem gotowania wrzucamy różyczki brokuła. Po upływie w/w 3-4 min wszystko odcedzamy. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Paprykę i ser feta kroimy w kostkę. Pomidory suszone odcedzamy z oliwy i razem z czosnkiem z którym były marynowane kroimy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę razem przesmażamy ciągle mieszając - mąka powinna stracić smak surowizny i stać się lśniąca. Energicznie mieszając powoli wlewamy mleko. Sos zagotowujemy. Powinien mieć konsystencję rzadkiego ciasta naleśnikowego - jeśli jest zbyt gęsty dodajemy mleka. Na koniec doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem pamiętając, że w zapiekance jest ser feta, który ma słony smak. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu z brokułami dodajemy suszone pomidory z czosnkiem, tuńczyka, paprykę, ser feta i przygotowany sos. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy ok. 30-40 min.
Zapiekanka pysznie smakuje sama ale możemy ją również podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.