Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka mięsno-warzywna z pieczarkami"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1126
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1126
Składniki
Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 10 minut. Odlej, ostudź. Mięso mielone przełóż do miski. Cebulę obierz i drobno posiekaj, dodaj do mięsa. Wbij całe jajko, wymieszaj z koncentratem oraz solą i pieprzem do smaku.
Pieczarki oczyść starannie, opłucz i osusz, pokrój w plasterki. Umytą cukinię cienko poszatkuj. Kukurydzę osącz z zalewy, przelej na sicie zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia. Pomidory opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i pokrój w plasterki. Ser żółty (edamski, morski, gouda, tylżycki) zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć pieczarki, krótko przesmaż. Dno formy do zapiekania również posmaruj masłem (1 łyżka). Ułóż 3/4 porcji przygotowanych ziemniaków, posiekaną cukinię, pieczarki, kukurydzę oraz mięso mielone. Posyp całość startym żółtym serem.
Wierzch zapiekanki obłóż dekoracyjnie plasterkami pomidorów oraz pozostałymi ziemniakami. Zapiekaj około 40 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety