Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i zdrowy makaron orkiszowy zapiekany ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Łatwo, zdrowo i smacznie!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1859
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4801
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1859
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4801
Składniki
Zapraszam na FB: https://www.facebook.com/theobrobkaskrawaniem/ Subskrybuj kanał: https://www.youtube.com/channel/UC6vOWmqgvvtIAikuoDeqm-A Ten przepis: https://www.youtube.com/watch?v=4zHlfxcJqKg
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją (można odrobnię krócej - dojdzie podczas zapiekania).
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wyciskamy czosnek i lekko go rumienimy. Dodajemy szpinak. Lekko przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie odcedzamy.
W rondelku topimy masło. Do roztopionego masła dodajemy mąkę orkiszową i mieszamy. Dolewamy powoli mleko i cały czas intensywnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i na wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje.
Do głębokiego naczynia przekładamy makaron. Szpinak warto przed włożeniem do naczynia lekko przesiekać. Dodajemy go do makaronu i mieszamy. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym i zapiekamy przez 25 minut w 180C. Wyciągamy dodajemy na wierzch ser i zapiekamy przez dalsze 5 minut.
Życzę smacznego i zachęcam do zobaczenia krótkiego filmu w którym pokazuję jak przygotować taką pyszną i zdrową zapiekankę.