Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Por ostatnio mnie prześladuje. Dodaję go do wszystkiego, jako wspaniały wzmacniacz smaku. Ostatnio żona i ja kupiliśmy ich trochę za dużo, więc należało coś z tym zrobić ????
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326923
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12163
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17135
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326923
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12163
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17135
Składniki
Por cienko pokrojony blanszujemy (zostawiamy jeden zielony liść), następnie mieszamy z tartą bułką, doprawiając pieprzem i solą. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z łyżką kurkumy (kurkuma spowoduje, że ziemniaki będą mieć ładny, żółty kolor) 15-20 minut, następnie kroimy w plastry i podsmażamy na zeszklonej wcześniej cebuli. Siekamy ostrą papryczkę z liściem porowym, lekko dusimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy mąkę, a następnie mleko tworząc sos podobny do beszamelu, dodajemy też sól.
Całość układamy w żaroodpornym naczyniu, w poniższej kolejności: - Ziemniaki - Por z tartą bułką - Sos
Wszystko pieczemy w temperaturze 180 C około 25 minut. Na koniec można włączyć termoobieg, żeby podrumienić sos. Podajemy po lekkim przestudzeniu, abe konsystencja była zwarta.