Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty pomysł na sytą kolację lub obiad. Zapiekanka smakuje tak samo nawet po odgrzaniu w piekarniku i nie przypali się ani od spodu ani z wierzchu.
Naczynie żaroodporne, 2 garnki, łyżka lub trzepaczka do jajek
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242713
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242713
Składniki
Warzywa wrzucamy do zimnej wody, w tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy, kroimy w grubsze plastry i wrzucamy do warzyw. Gotujemy ok. 5 minut od chwili zagotowania.
Warzywa odcedzamy na durszlaku, zachowując wywar na inną okazję np.do ugotowania zupy. Ziemniaki wyjmujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym odrobiną oleju jako pierwszą warstwę. Posypujemy pieprzem i papryką w proszku.
Na ziemniaki układamy warzywa.
Na warzywa układamy cebulę pokrojoną w plasterki.
Rozpuszczamy masło w małym garnku
Do masła dodajemy mąkę
Łączymy mąkę z masłem
Dodajemy stopniowo mleko ciągle mieszając używając łyżki lub trzepaczki do jajek.
Powinna powstać jednolita masa bez grudek. Jeśli uważamy, że jest za gęsta konsystencja, dodajmy trochę więcej mleka. Zdejmujemy garnek z ognia i doprawiamy
Do sosu dodajemy gałkę muszkatołową i dobrze mieszamy
Dodajemy czarny pieprz i dobrze mieszamy
Dodajemy zieloną pietruszkę i czosnek wyciśnięty w prasie i mieszamy
Garnek znów podgrzewamy na bardzo małym ogniu i dodajemy żółty ser starty na jarzynowej tarce i mieszamy dopóki ser się całkowicie rozpuści. Zostawiamy trochę sera na posypanie wierzchu.
Tak powstały sos beszamelowy wykładamy na warzywa
Na wierzch dodajemy trochę startego sera
Na drobnej tarce jarzynowej ścieramy parmezan
Wierzch posypujemy następnie tartą bułką
Wkładamy naczynie do piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza na funkcję góra -dół
Tak wygląda zapiekanka po 30 minutach. Jest syta i smaczna. Dla tych co lubią mięsko, można na wierzch zapiekanki położyć plasterki boczku. Smacznego.