Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na letni obiad.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 824
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 153
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 824
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 153
Składniki
Ziemniaki ugotować w łupinach i odstawić do wystudzenia.
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm, oprószyć solą z obydwu stron i odstawić na około 30 minut, aby pozbył się goryczki.
Marchewki obrać, umyć i pokroić w plastry.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Bakłażany po 30 minutach opłukać z soli i osuszyć a następnie każdy plaster pokroić na około 4 kawałki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać bakłażany oraz marchewkę i dusić je pod pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Dodać pomidory, czosnek, cząber i sól do smaku, wymieszać i dusić bez przykrycia do odparowania wody.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć na dno połowę przygotowanych warzyw.
Na warzywach ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki.
Na ziemniaki wyłożyć resztę warzyw.
Zapiekankę wstawić do piekarnika z włączonymi grzałkami górną i dolną, rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza na około 5 minut.
W tym czasie awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę i przy pomocy łyżki wyjąć je ze skórki, a następnie pokroić na plastry.
Plastry awokado ułożyć na wierzchu zapiekanki i wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut pozostawiając włączoną jedynie grzałkę dolną.