Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na letni obiad.
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 65
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 250
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 223
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 68
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 170
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 65
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 250
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 223
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 68
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 170
Składniki
Ziemniaki ugotować w łupinach i odstawić do wystudzenia.
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm, oprószyć solą z obydwu stron i odstawić na około 30 minut, aby pozbył się goryczki.
Marchewki obrać, umyć i pokroić w plastry.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Bakłażany po 30 minutach opłukać z soli i osuszyć a następnie każdy plaster pokroić na około 4 kawałki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać bakłażany oraz marchewkę i dusić je pod pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Dodać pomidory, czosnek, cząber i sól do smaku, wymieszać i dusić bez przykrycia do odparowania wody.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć na dno połowę przygotowanych warzyw.
Na warzywach ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki.
Na ziemniaki wyłożyć resztę warzyw.
Zapiekankę wstawić do piekarnika z włączonymi grzałkami górną i dolną, rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza na około 5 minut.
W tym czasie awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę i przy pomocy łyżki wyjąć je ze skórki, a następnie pokroić na plastry.
Plastry awokado ułożyć na wierzchu zapiekanki i wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut pozostawiając włączoną jedynie grzałkę dolną.