Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z boczkiem i twarogiem"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 140
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 140
Składniki
Kaszę opłucz na sitku. Przełóż do garnka i zalej 3 szklankami posolonej wody. Gotuj na małym ogniu, aż wchłonie płyn.
Boczek pokrój w kostkę, wysmaż na chrupko. Kaszę wymieszaj ze skwarkami. Cebulę posiekaj, przesmaż na połowie masła. Dodaj do twarogu, utrzyj z połową śmietany. Dopraw pikantnie solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
W natłuszczonej formie ułóż połowę kaszy. Na niej rozsmaruj warstwę sera. Przykryj pozostałą kaszą i resztą śmietany. Piecz 30 minut w 180 st. C.
RADA: Z boczku odkrój kilka cienkich plastrów i przesmaż, by były chrupkie. Udekoruj nimi zapiekankę na talerzach.Źródło: Olivia