Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjnego przepisu na dostępne cały rok boczniaki! Nawet jeśli uważasz je za gatunek mniej szlachetny od podgrzybków czy kurek, z pewnością zachwyci cię zapiekanka z boczniakami w formie rustykalnej tarty.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12420
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4458
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 68
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12420
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4458
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 68
Składniki
Zagnieć mąkę z solą, posiekanym masłem i 1 jajkiem na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Opłucz boczniaki i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój cebule w kosteczkę. Posiekaj czosnek. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posiekaj tymianek (odłóż kilka gałązek do dekoracji).
Zeszklij na maśle cebulę. Dodaj czosnek, gałkę muszkatołową i boczniaki. Smaż przez kilka minut (do odparowania nadmiaru wody z boczniaków).
Zalej zawartość patelni winem i duś do jego odparowania. Wówczas wlej na patelnię śmietanę i dodaj tymianek. Duś boczniaki, co pewien czas mieszając zawartość patelni – do chwili, gdy sos zgęstnieje.
Zdejmij patelnię z palnika. Gdy sos nieco przestygnie, wymieszaj go z 1 jajkiem i parmezanem.
Rozłóż na stolnicy arkusz papieru do pieczenia. Oprósz go mąką. Rozwałkuj na papierze ciasto na cienki placek. Na jego środku (zachowując około 3 cm marginesu) rozprowadź farsz. Zawiń brzegi ciasta i posmaruj je rozkłóconym jajkiem (z użyciem silikonowego pędzelka).
Przełóż papier na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30-40 minut. Podawaj zapiekankę udekorowaną gałązkami tymianku.