Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto smaczny i prosty przepis na polsko-hiszpańską zapiekankę z cukinią, ziemniakami i chorizo, czyli połączenie warzyw znanych z polskich ogródków z hiszpańskim temperamentem chorizo i przypraw.
Deska do krojenia Ostry nóż kuchenny Tarka (jeśli dodajesz ser na wierzch) Miski (do mieszania warzyw i przypraw) Łopatka lub duża łyżka (do mieszania składników) Naczynie żaroodporne lub forma do zapiekanek (np. ceramiczna, szklana lub metalowa, min. 25 x 20 cm) Pędzelek kuchenny (opcjonalnie – do natłuszczenia formy) Miarka do przypraw lub łyżeczki kuchenne Piekarnik (z funkcją góra–dół lub termoobiegiem)
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2164
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 916
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2164
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 916
Składniki
1. Podsmaż chorizo na suchej patelni, aż puści aromatyczny tłuszcz.
2. Dodaj cebulę i czosnek, smaż 2–3 minuty, aż cebula zmięknie.
3. W misce wymieszaj cukinię z ziemniakami, chorizo z cebulą oraz przyprawami.
4. Ułóż wszystko w naczyniu do zapiekania, posyp startym serem.
5. W osobnej misce roztrzep jajko ze śmietanką i polej po warzywach.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30–35 minut, aż wierzch będzie złocisty.